Διαβατός Ημαθίας

Μακροζωία: Η Διαβατινή γιαγιά αποκαλύπτει το μυστικό...!


Διαβατός...
Τα πικάντικα φαγητά..!
Τα μπαχαρικά δεν δίνουν μόνο μοναδική γεύση σε ένα πιάτο. Νέα αμερικανο-κινεζική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Medical Journal καταδεικνύει πως μπορούν να χαρίσουν και μερικά επιπλέον χρόνια ζωής!

Οι ερευνητές, με τον κινεζικής καταγωγής αναπληρωτή καθηγητή Λου Τσι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ επικεφαλής, εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες περίπου 500.000 Κινέζων ηλικίας 30 έως 79 ετών και προσπάθησαν να τις συσχετίσουν με το ιατρικό ιστορικό τους.
Η μελέτη, η οποία είχε συνολική διάρκεια επτά χρόνια και κατά το διάστημα αυτό έχασαν τη ζωή τους περίπου 20.000 άτομα, υπέδειξε ότι όσοι έτρωγαν πικάντικα φαγητά τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα αντιμετώπιζαν κατά μέσο όρο 14% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν καυτερά φαγητά λιγότερο από μία φορά σε εβδομαδιαία βάση.
Όσοι έτρωγαν καυτερά φαγητά μία έως δύο φορές την εβδομάδα αντιμετώπιζαν κατά 10% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία (καρκίνο, καρδιοπάθεια, διαβήτη κ.α.).
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη παρουσιάζει απλώς μια συσχέτιση ανάμεσα στα καυτερά φαγητά και στον μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, χωρίς να αποτελεί απόδειξη για τη συμβολή των πικάντικων φαγητών και εν γένει των καυτερών μπαχαρικών στην υγεία. Όπως αναφέρει ο Τσι, «σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία και από άλλους πληθυσμούς».
Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για ποιο λόγο η κατανάλωση καυτερών φαγητών φαίνεται να απομακρύνει τον κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας. Μεταξύ των πιθανών βιολογικών μηχανισμών είναι η μείωση της χρόνιας φλεγμονής, η καλύτερη διάσπαση των λιπαρών στο σώμα, η μεταβολή της σύνθεσης των βακτηρίων στο έντερο κ.α.
Η καυτερή πιπεριά είναι το πιο συνηθισμένο συστατικό που χρησιμοποιείται στα φαγητά, σύμφωνα τουλάχιστον με τις κινεζικές συνήθειες που μελέτησε η έρευνα.
Η επιδημιολόγος Δρ Νίτα Φορούχι του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ δηλώνει ότι είναι ακόμη πρόωρο να πει κανείς με σιγουριά κατά πόσο είναι ωφέλιμο να τρώει κανείς συχνά καυτερά φαγητά, καθώς η σχετική επιστημονική συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Άλλοι επιστήμονες αναφέρουν ότι είναι καλύτερα να κάνει κάποιος μια ισορροπημένη διατροφή και να μη δίνει έμφαση στα καυτερά φαγητά.

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..

Πατέρας δένει με λουράκι σαν σκυλιά τα παιδιά του !

> Χρώματα σε σπρέι από τον Διαβατινό μπογιατζή...

Επίδομα Παιδιού Α21: Ανοικτή η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι