Διαβατός Ημαθίας

Ένα πικρό πεπόνι θεραπεύει πεπτικό, διαβήτη, υπέρταση, άσθμα, λοιμώξεις


Επιμέλεια Διαβατινός...
Έχετε ποτέ ακούσει για την Γκόγια; Είναι ένα πικρό πεπόνι και έχει εξαιρετικά πικρή γεύση. Το συγκεκριμένο πεπόνι μοιάζει με ένα ανώμαλο αγγούρι.
Το Πικρό πεπόνι είναι στην πραγματικότητα ένα λαχανικό που συνήθως καλλιεργείται σε τροπικά ή υποτροπικά κλίματα, κυρίως στη Νότια Αμερική και την Ασία.

Είναι ο καρπός του φυτού charantia Momordica – έχει σχήμα παρόμοιο με ένα αγγούρι, τα χρώματα του κυμαίνονται από λευκά μέχρι και πράσινα. 
Ανήκει στην οικογένεια κολοκυθιών. Σε όλο τον κόσμο, το πικρό πεπόνι τρώγεται ενώ οι σπόροι του χρησιμοποιούνται στην δημιουργία φαρμάκων.


ΘΡΕΠΤΙΚΉ ΑΞΊΑ

Το πικρό πεπόνι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και έχει πολύ λίγες θερμίδες. Παρόλο που είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, η πικρή γεύση του είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δεν προτιμούν να το καταναλώνουν.
Έχει άφθονο μαγνήσιο, μαγγάνιο, φυτικές ίνες, βιταμίνες C και αρκετές του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β2, Β3 και φυλλικό οξύ, ενώ περιέχει ακόμη ψευδάργυρο και φώσφορο. 
Αυτό το φρούτο περιέχει ακόμη, 

  • δύο φορές περισσότερη β-καροτίνη (προ-βιταμίνη A) από το μπρόκολο,
  • είναι πλούσιο σε σίδηρο,
  • περιέχει διπλάσια ποσότητα καλίου από τις μπανάνες, και
  • δύο φορές περισσότερο ασβέστιο από το σπανάκι.
Όλοι αυτοί οι λόγοι το κάνουν μια καλή επιλογή για μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Επίσης χρησιμοποιείται ως βάση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (TCM). Τι κάνει λοιπόν; 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΌ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΉΤΗ 

Το Πικρό πεπόνι χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Είναι πλούσιο σε πολυπεπτίδιο-P, που μειώνει το σάκχαρο του αίματος. Περιέχει, επίσης Charantin, ένα συστατικό που αυξάνει τη σύνθεση γλυκογόνου και την πρόσληψη γλυκόζης από τους ιστούς των μυών, του ήπατος και του λιπώδους ιστού. 
Αυτές οι δύο ουσίες μειώνουν το σάκχαρο του αίματος σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου-2. 
Τα βασικά του συστατικά αλληλεπιδρούν με το ένζυμο AMP- ενεργοποιημένη πρωτεϊνική κινάση (ΑΜΡΚ).
Σύμφωνα με την Science Daily, αυτό το ένζυμο (επίσης γνωστό ως «ένζυμο άσκηση») ρυθμίζει το μεταβολισμό και διευκολύνει την πρόσληψη γλυκόζης. Αυτό καθιστά το πικρό πεπόνι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2, που σημαίνει ότι ένα άτομο δεν είναι σε θέση να μετατρέψει κατάλληλα την γλυκόζη που βρίσκετε στην κυκλοφορία του αίματος σε ενέργεια για τους μυς. 
Η πληροφορία αυτή υποστηρίζεται από αρκετές μελέτες που δημοσιεύθηκαν το 2003 στο Journal of Nutrition και που δημοσιεύθηκαν το 2008 στο ιατρικό περιοδικό Χημείας & Βιολογίας που έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωσή του προκάλεσε την μείωση της ποσότητας γλυκόζης στα ζώα.

ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΨΗΛΉ ΑΡΤΗΡΙΑΚΉ ΠΊΕΣΗ

Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, όπως φαίνεται σε μια μελέτη του 2014 πάνω σε ζώα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Medicinal Food. Στη μελέτη, η καθημερινή κατανάλωση του πικρού πεπονιού μείωσε τη συστολική αρτηριακή πίεση. 
Η συστολική πίεση του αίματος είναι ο δείκτης της πίεσης του αίματος που κυλάει στις αρτηρίες, ενώ η καρδιά χτυπάει. Την συστολική αρτηριακή πίεση την κοιτάμε για τη διάγνωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

ΈΧΕΙ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΈΣ ΙΔΙΌΤΗΤΕΣ

Το πικρό πεπόνι καταστρέφει τις κυτταρικές σειρές του καρκίνου κατά 90% – 98 τοις εκατό και θεωρείται πολύ καλή θεραπεία για τον καρκίνο του παγκρέατος. 
Το πικρό πεπόνι αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων αποτελεσματικά. Ένα διάλυμα με 5% από αυτό θεραπεύει τον καρκίνο του παγκρέατος.

ΠΕΠΤΙΚΆ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ:

Το πικρό πεπόνι βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής και μπορεί να είναι ευεργετικό στη θεραπεία διάφορων παθήσεων όπως έλκη, κολίτιδα, δυσκοιλιότητα και γαστρεντερικές ενοχλήσεις. 
Η κατανάλωση του βοηθά στην πέψη λόγω τις μεγάλης ποσότητας σε θρεπτικά συστατικά και ίνες που βρίσκονται στο λαχανικό, καθώς διεγείρει την περισταλτικότητα του γαστρεντερικού συστήματος και διευκολύνει την πέψη.

ΔΕΡΜΑΤΟΠΆΘΕΙΕΣ:

Επίσης, το πικρό πεπόνι έχει αντιφλεγμονώδη ιδιότητα, γι΄ αυτό συνιστάται στην θεραπεία της ψωρίασης, που χαρακτηρίζεται απο κόκκινες κηλίδες στο δέρμα το οποίο είναι πολύ ξηρό, καμιά φορά παίρνοντας ασημένιο χρώμα. Βοηθάει επίσης και τις μυκητιασικές λοιμώξεις, όπως το «πόδι του αθλητή».
Μπορεί να σας βοηθήσει στο να απαλλαγείτε από σπυράκια που εμφανίζονται στο δέρμα καθώς και στην επούλωση των πληγών.



ΆΛΛΕΣ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΈΣ ΙΔΙΌΤΗΤΕΣ

Το πικρό πεπόνι έχει αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, Ο χυμός Γκόγια, λοιπόν, αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού σας ενάντια στις μολύνσεις και βελτιώνει την ανοσία.
Οι έρευνες που συνεχίζονται και είναι επικεντρωμένες στις επιπτώσεις που φέρνουν σε άτομα που πάσχουν από πέτρα στα νεφρά, ηπατική νόσο, τον ιό του (HIV) και το σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας (AIDS).  
Είναι χρήσιμο στη θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων όπως το άσθμα, δύσπνοια, βρογχίτιδα, φαρυγγίτιδα.

Καταναλώστε χυμό από πικρό για να ενισχύσετε τα επίπεδα αντοχής και ενέργειας.
Πρόκειται για μια καταπληκτική πηγή φυλλικού οξέος. Στις έγκυες γυναίκες, το φυλλικό οξύ μειώνει την εμφάνιση νοσημάτων του νευρικού σωλήνα στα νεογέννητα μωρά (θα πρέπει όμως να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν την χρήση, ακόμη και σαν τρόφιμο).


Η υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο κάνει το πικρό πεπόνι ένα από τα υγιέστερα φρούτα για τη βελτίωση της όρασης, αλλά και την ανακούφιση των προβλημάτων όρασης.
Το πικρό πεπόνι επισκευάζει, καθαρίζει και τρέφει το συκώτι σε όσους έχουν υποστεί βλάβη του ήπατος ειδικά λόγω κατανάλωσης αλκοόλ.

Ανακουφίζει τον πόνο στην ουρική αρθρίτιδα και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος.

ΠΡΟΦΥΛΆΞΕΙΣ

Χρησιμοποιώντας το πικρό πεπόνι σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και άσκηση μπορεί να είναι ευεργετικό για τη γενική υγεία σας. 
Αν είστε ήδη σε θεραπεία για το διαβήτη, την υψηλή πίεση του αίματος, πεπτικό ή δερματικό πρόβλημα, μιλήστε με το γιατρό σας πριν από την προσθήκη του στη διατροφή σας. 

Οι γυναίκες που είναι έγκυες θα πρέπει να το αποφεύγουν, είτε φυσικό είτε σε μορφή συμπληρώματος. 


Πηγή του άρθρου είναι το proionta-tis-fisis.com

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

Όμορφες ιδέες για Γλάστρες και Ζαρντινιέρες από τον Διαβατινό Κηπουρό..

> Τα πιο Γρήγορα Κρουασανάκια Πραλίνας με 3 Μόνο Υλικά...

> Τρόπος για να φτιάξουμε τα δικά μας "ΘΑΛΑΣΣΟΞΥΛΑ" από απλά ξύλα..

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

Ελληνικός θησαυρός: Ασύλληπτης ομορφιάς ψηφιδωτά ανακαλύφθηκαν σε αρχαία Ελληνική πόλη στην Τουρκία (ΦΩΤΟ)

> Ο Σεφ του Διαβατού μας δείχνει δροσιστικές ιδέες με ένα....Καρπούζι

Η Μεγάλη Επανεκκίνηση : The Great Reset . Ατζέντα 2030, όλη η Αλήθεια του Covid 19 και η ΝΤΠ